17 oktober 2008

Spaanse ballen

Zo, eindelijk een weekje weg. Althans, zondag verkast Aan tafel met Tanja een weekje naar Mallorca. Met vriendin en kroost van 2+. De tweeplusser eet verbazingwekkend goed en ik geloof alles wat wij ook graag eten. Wat dat betreft kan het weekje weg dus al niet meer stuk. Wel wordt angstvallig de weersverwachting aldaar bijgehouden. In ieder geval boven de 20 klein nulletje C. En hier en daar een spat regen. Voor de thuisblijvers een toepasselijk borrelhapreceptje, gehaktballetjes van Spaanse bodem.



Nodig: een kilo gemengd gehakt (rund/varken of rund/kalf/varken), een kopje broodkruim of paneermeel, 5 fijngehakte teentjes knoflook, 2 eieren, klein theelepeltje gemalen nootmuskaat, zout en peper, bloem om te bestuiven, olijfolie, 1 grofgehakte ui, 1 groene paprika in repen gesneden, 1 ontvelde en grofgehakte tomaat, een kopje droge witte wijn en een kopje kippenbouillon.

Bereiden:
Meng de gehaktsoorten, broodkruim, 4 fijngesneden tenen knoflook, zout, peper, nootmuskaat en ei in een grote kom en vorm er daarna balletjes formaatje bitterbal van. Rol de balletjes door de bloem. Verhit de olie in een zeer royale braadpan en bak de ballen aan alle kanten bruin. Desnoods per portie als de pan de hoeveelheid niet aan kan. Voeg daarna de ui, het overgebleven teentje knoflook en de paprika toe en wanneer de ui zacht is geworden kan de bouillon, wijn, tomaat, perper en zout erbij. Deksel op pan en twintig minuutjes laten pruttelen. De balletjes zijn het lekkerst als je dit een dag eerder dan opeet bereidt. De saus vind ik trouwens nog het lekkerst, heerlijk om brood in te "soppen". Maar goed: dat is mijn mening.

Dit recept komt uit het boekje Tapas - Voortreffelijke (voor)gerechtjes uit de Spaanse keuken en geschreven door Penelope Casas. Wat mij betreft nog steeds -het stamt uit 1985 en is in Nederland in 1995 uitgegeven bij de papierfirma met de haast onmogelijk uit te spreken naam BZZTôH- een van de betere tapasboekjes. ISBN: 9789055011568.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Oooh, dat is komende week dus al! Helemaal vergeten zeg. Geniet ervan Tanja, heerlijk hoor, even weg!

Anoniem zei

Hoe was het?